Ty vole, to je drahý aneb handmade u nás

„A kolik to stojí?“

„80 korun.“

„Ty vole, to je drahý! To si tu pletenou čepičku pro děti půjdu koupit do obchodu a vyjde mě levněji.“

Jako fakt? Ručně pletená čepice pro děti za 80 Kč je drahá?  Tohoto byla svědkem moje babuš. (Možná bez toho „ty vole“). A kolik parády čepička udělala. Tak si to trochu vysvětlíme. Co je vlastně handmade, co to obnáší a proč to vlastně není tak drahé, ty vole, jak si myslíme.

V obchodech je spousta krásných věcí, ve výprodeji, za plné ceny a je toho kvanta a kvanta. Má to krásné nášivky s nějakou značkou (ruku na srdce, většina z nich je spíše rádoby značka s reklamou v telce), je to v různých velikostech a jedné věci jsou plné regály či věšáky. Takové zboží se vyrábí v nějaké fabrice či velkovýrobě, na profi strojích, co umí nabouchat třeba 10 čepiček za minutu. Pletené, šité, s obrázky…( a podle legend prý peněženky vyrábí v továrně děti).

Materiál je dost levný, protože se odebírá pro výrobu v kilometrech. Náklady na jednu čepičku jsou v řádu třeba jen korun. Připočítejme třeba mzdy, náklady na provoz, DPH a podobně. A když budu hodně žrát, tak náklady na jednu čepičku jsou třeba desetikačka. Taková je prostě velkovýroba po tisících.  Pak se dá koupit ve výprodeji třeba za třicet korun. Krása, nádhera..kvalita? No, co si budeme povídat, v krámech je většinou kvalita podobna té z tržnice. A ceny jsou už také srovnané. Já jsem v zimě koupila krásnou čepici pro malou, v jedno z řetězců, za pouhých dvacet pět korun. Plyšová, se sovou, podšitá..no nekup to. O stovku byla levnější než minulý měsíc. Super. Ale..lezou z toho nitě, šev je nějaký přiopilý, očička se pářou..no prostě pásová výroba a na hlavě to má každá třetí holčička. Takže když to shrnu, levná výroba, drahý prodej i ve slevě a kvalita nic moc.

A jak je to u handmade? Třeba u šití. Materiál nemáme tak levný, protože ho neodebíráme po kilometrech. To, za co se pásová čepička prodává u nás stojí jen materiál. Čas. To není deset čepiček za jednu minutu. To je jedna čepice třeba za hodinu, dvě, tři..podle náročnosti, materiálu, jestli je šitá, pletená..Taky si jí musíme vymyslet a naplánovat. To zabere taky nějaký čas. Na zakázkovou výrobu si připočítejte čas, který musíte věnovat domluvě se zákazníkem. Pokud neděláte čepičku na zakázku a šijete si do zásoby na eshop, musíte věnovat hromadu času tomu, aby o vás lidi věděli. Musíte plnit ty internety. Když vystavujete na trzích, musíte investovat do stánku, do pronájmu místa a do spousty dalších věcí. Dopravit se tam, stát tam..všechno je to čas a peníze. Když jedete na poštu poslat balíčky, taky to stojí váš čas. A všechno se odráží v ceně té čepičky. Opravdu je s tímto vším čepička za 80 Kč drahá? Když si uvědomíte, že půlka z toho je třeba materiál a ostatní náklady? Když si to vezmete na hodinovou mzdu, tak za takovou dvacku na hodinu by už dnes nikdo ani nevstal.

Víte, že se do toho musí započítat nejen materiál a vlastní čas, ale i taková elektrika, kterou propálíte třeba u šití? Dneska už se nešije na šlapací Minervě. A to nemluvím o nástrojích. To jsou také nutné výdaje, co se odráží v ceně. Pak jsou ještě další nutné výdaje. Něco sežere stát na daních (a že si dokáže ukousnout docela pořádný kusanec) a něco si vezmou třeba i pojišťovny. Nejsem ta, která bude věčně tvořit pro nehynoucí lesk a slávu. Z toho si člověk pořídí akorát tak dobrý pocit:-).

A kvalita? Neříkám, že nejsou ti, co to odfláknou a hází si klacky pod nohy (opět nejen sobě), ale kvalita je taky někde jinde než v řetězcích. Vyrobit jednu věc ručně jsou hodiny práce s vložením vlastního srdce. To si nekoupíte ani s mastercard.

Jsou tu i handmade výrobky, šité, co stojí majlant. I několik tisíc..třeba tři, čtyři..Ano, je to drahé. Ale když si uvědomíte, že materiál na takovou patchworkovou deku stojí dva tisíce a člověk pak desítky hodin šije a šije.  Tak je to vlastně pakatel.

Jsou ale i tací, co si neumí své výrobky ocenit. Započítají si materiál, ale už ne čas, který jim práce zabere. Tímto jim vzkazuji – čas je drahý a jsou to peníze. Vaše peníze. Vy obíráte kvůli výdělku sebe a své blízké o společně strávené chvilky. Tak jakou takový čas má pro vás cenu?

A vy, co to prodáváte pod cenou, protože chcete být mermomocí nejlevnější: Mohli byste si přestat kálet do vlastního rybníka? Snižujete cenu všemu jako celku a výdělky kazíte nejen ostatním, ale i sobě.  Být levnější o pár kaček, protože jste sehnali levnější materiál: OK. Ale srazit cenu konečného výrobku o polovinu a prodávat fakt jen za materiál, jen aby jste byli „Ty vole, to prodám za každou cenu, i kdybych měl umřít hlady“ je fakt dost hloupý přístup. Zamyslete se nad tím.

home-1253141_640
Zdroj Pixabay

Já bych byla hrozně moc ráda, kdyby si všichni „ty vole, to je drahý“ uvědomili, kolik úsilí, času, práce a peněz za jedním takovým výrobkem je. A že ho většinou od A až po Z vyrábí jediná osoba. Já osobně kvůli pěti prodaným obalům měsíčně věnuji  cca. 4 hodiny denně práci. Nejen  šití na eshop a výroba právě těch pěti zakázek mi zabere 4 hodiny denně. Mnohem více času zabere vymýšlení, spamování na těch internetech (propagace je prostě nutná a bez toho se to neobejde a nemůžu čekat až nás někdo objeví), domlouvání potencionálních zakázek, shánění materiálu, ježdění na poštu, emailování, psaní, papírování..Není to jen o tom sednout si a teď zbouchnout jednu věc za pár minut, nasadit si na to nějakou marži a pak jít vydělávat miliony 🙂 (Kéž by to tak šlo:-))

frog-1339897_640
zdroj pixabay

Výhodou handmade výrobků bezesporu je to, že každý kus je originál a nestane se vám, že na ulici zapadnete do stádečka oveček se třemi proužky:-). Víte, kdo to vyrobil, kde to vyrobil, jak to vyrobil, z čeho to je a ještě si můžete sami vymyslet, jak chcete, aby to vypadalo. A je jedno, jestli to je obal na knihu, deka, čepice, vyřezávaní sloni, korálky na krk, naušnice nebo obraz.

Tak vás všechny „ty vole, to je drahý“ prosím, uvědomte si, že u nás handmadařů je to trošku složitější na výrobu a nejsme továrna bez duše. Nejsme drazí, to jen vy neumíte ocenit naši práci. Možná je to prostě jen povaha našince. Hodně muziky za málo peněz. Češi prostě podle mého názoru handmade neumí pořádně ocenit a je to divné, protože kdysi se říkávalo „zlaté české ručičky“. Kampak zmizely? Tedy krom těch, co jezdí se svými výrobky za hranice. Ano, zvedne se jedna pidi mexická vlna odporu, že „já ruční práci miluju a nakupuju a dokážu jí ocenit“. Ale ta vlna „ty vole, to je drahý“ je pořád ještě příliš veliká. On není ani tak problém, když na to někdo opravdu nemá, ale ví, jaká práce za tím vším je. Samozřejmě, že chápu a vím, že pro někoho to prostě je nad jeho možnost. On je problém s těmi „ty vole, to je drahý“ , kteří nemají ani páru, o čem to je.

A stejně je to vlastně u řemeslníků. Někteří sice opravdu neví, co by si za tu práci vzali, ale okolo nich je taky dost „ty vole, to je drahý“.

A všem handmadařům – držte se. Děláme to přece s láskou a pro nehynoucí čest a slávu:-)

sign-828727_640
Zdroj pixabay

 

3 komentáře

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading