Smetanové pokušení – Lískový oříšek

„Když není co číst, přečtu si i kelímek od jogurtu.“

Anotace:

Obsahuje mléko a lískové ořechy. Bez Lepku. Po něm se totiž slehla zem. Byl krásný jarní den plný sluníčka, když se to stalo. Když zmizel. Nikdo neví kam, nikdo neví proč. Žije ještě Lepek? Byl úkladně zavražděn nebo se jen zasekl na cestě z práce u své milenky Smetany? Najde ho soukromé očko Oříšek? A komu vlastně patří prázdný kelímek s obtiskem od fialové rtěnky?

Recenze:

Musím říci, že zrovna rádoby detektivky s přehnanou přeslazeností červených knihoven fakt nemusím. A že toto opravdu přeslazené je. Kapitol obsahující slaďák je tu přesně 15%. Což je poměrně dost, ale někomu to nevadí a jistě by si ještě něco přidal. Ale i přes těžkopádnost příběhu kelímek utíkal poměrně rychle a dobře se četl. Postava Smetany byla krásně popsána a vychutnávala jsem si jí na každé lžičce. Je to přiměřená mrcha, která se vás chytí a nepustí. Vlezlá, chutná a sladká jak cukrkandl. Ale je jí to nakonec odpuštěno, protože je to prostě Smetana. Dokud tenhle kelímek nepřečtete až na konec, tak nepochopíte. Soukromé očko Oříšek je ale trochu…oříšek? Občas vás z jeho křupanských hlášek zatrnou zuby, občas máte pocit, že je to starý, žluklý páprda..nevím co si o něm mám myslet. Ve výsledku, kdyby tam nebyl, asi by ho bez problému zastoupil jeho podřízený. Nevýrazný, nemastný a neslaný Karamel. Obzvláště pokud by si vzal na pomoc souseda Škroba. No, každopádně na konci knihy jsem moc nepochopila, co se vlastně stalo s panem Lepkem, ale poslední kapitola s Živými Kulturami mě rozsekala na padrť. (Což by hlavně potřeboval Oříšek.)

Styl textu je poněkud strohý, informativnost je nulová a ty otřesné zkratky, co ani nevím, co znamenají. Ano, chápu, že prostor pro příběh je dosti omezen obvodem kelímku, ale i tak by se mohl autor trochu snažit o něco více a použít aspoň větu holou a ne jen eeeee….to, jak se tomu říká .. dvouslovná spojení. Slovní zásoba trochu pokulhává, ale vcelku se to dá odpustit. Obal je totiž hezký.

Takže když to shrnu kolem a kolem. Skvělé a rychlé čtení, které vám zabere asi tak půl minuty, nedozvíte se nic o fungování světa, ale zamilujete si Smetanu. Už se těším na druhý díl série Smetanové Pokušení – Borůvka

Napsal: Olma Florian

Vydal: Olma

Překlad: Pavelkova

Poček lžiček: 11

Rok vydání: 2016

ISBN: 859-3807-567-118

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading