Volání kukačky

Anotace:

Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se supermodelka Lula Landryová zřítí z balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, policie dojde k závěru, že šlo o sebevraždu. Její bratr má však pochybnosti – aby zjistil pravdu o její smrti, najme si soukromého detektiva. Cormoran Strike je válečný veterán, který opustil službu v Afghánistánu po těžkém zranění. Během řešení případu proniká do světa vysoké módy a mediálních celebrit, londýnské smetánky. Přichází na hrůzné souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí.

 

Detektivní román Volání kukačky vyšel už před dvěma lety a je prvním dílem ze série o detektivovi jménem Cormoran Strike. V době, kdy poprvé ve Velké Británii vyšel, nikdo nevěděl, že pod jménem Robert Galbraith se skrývá autorka veleúspěšné série o Harry Potterovi. Dnes už knihy mají přímo v anotaci, že autorkou je J. K. Rowlingová (kdyby někoho zajímalo, proč psala pod pseudonymem, stačí trochu prohledat internet, ale asi není těžké pochopit, že za tím byla snaha uniknout nálepce „autorka pro děti a mládež“).

A musím říci, že ani na jedné straně jsem nenašla spojitost s dílem, které mám tolik ráda. Což neznamená, že by to bylo špatně. Ba právě naopak je to skvělé. Volání kukačky totiž rozhodně není dílem určeným mládeži a už vůbec ne dětem. Zatímco Harryho Pottera a kámen mudrců jsem přečetla během několika měsíců s dětmi v první třídě, Volání kukačky je dílo určeno pro mé soukromé čtení.

Narazila jsem na něj náhodou při svém bloumání knihkupectvím. Je docela zvláštní, že jsem se vůbec rozhodla jej koupit. Detektivky mám ráda, ale nikdy nemám dost trpělivosti čekat až na konec a většinou přeskakuji odstavce ve snaze dobrat se pravdy co nejrychleji. Předpokládá se, že u knihy, která má téměř 500, by to bylo poměrně dosti reálné nebezpečí. Nečetla jsem ani žádné oslavné či jiné recenze. A přesto jsem si knihu koupila.

Jediným důvodem, proč jsem neodolala je … jméno hlavního hrdiny. Cormoran Strike! Schválně si to zkuste říct aspoň dvakrát za sebou. To jméno je naprosto dokonalé! Skvěle zní a je dostatečně nezvyklé.

A k mému překvapení se mi kniha opravdu líbila. Koupila jsem si brožované vydání, protože je levnější než pevná vazba. Přece jen jsem musela sama před sebou aspoň trochu omluvit koupi knihy, u které je poměrně velké riziko, že nebude mým šálkem čaje.

Ale zřejmě jsem už vyspěla do doby, kdy jsem dostatečně trpělivá, abych netoužila ihned vědět, že vrahem je zahradník. Četla jsem poctivě stránku po stránce až do úplného konce a ani chvíli jsem se nenudila.

Což je na jednu stranu docela zvláštní. Kdo by totiž čekal Kriminálku Las Vegas, byl by zklamán. Veškeré Strikeovo vyšetřování spočívá především v komunikaci s podezřelými či svědky. Neprobíhá žádné forenzní vyšetřování, ohledávání mrtvoly a podobně. Tedy ono probíhá, ale spíš v pozadí. Víme, že něco takového proběhlo, ale nedočteme se přímo, jak to probíhalo. Kdo, kde vzal jaké vzorky, a tak. Strike je soukromý detektiv a je tedy logické, že k tak detailnímu vyšetřování jen tak přístup mít nebude.

Což ovšem neznamená, že by seděl na zadku v kanceláři a jen k sobě někoho zval. Dotyčné, s nimiž potřebuje mluvit, sám navštěvuje a na místo činu se koneckonců také podívá.

Autorka si dává záležet i na detailním popisu okolí. Čtenář má tak pocit, že prochází přímo po boku Strikea Londýnskými ulicemi. Kdyby mi někdo řekl, kolik popisu okolí tam bude, asi bych váhala ještě více, ale ono to funguje. Popisování okolí i vnějších znaků charakterů je natolik barvité, že mě ani nenapadlo se nudit. Všechno jsem si dokázala opravdu dobře představit a atmosféra mě tak mohla zcela pohltit. Autorka se nevyhýbá ani vulgárním výrazům a někdy až naturalistickému popisu jednání postav.

Co se týče hlavních postav, Cormorana Strikea a jeho nové asistentky Robin, doslova jsem se do nich zamilovala. Cormoran nebude zrovna typický krasavec. A i v charakterových vlastnostech nějaká ta chybička bude, ale čím dál jsem sledovala jeho vyšetřování, jednání se svědky a koneckonců i s Robin, měla jsem jej čím dál raději.

Robin se svým půvabem, pevným charakterem a praktičností svého nového šéfa skvěle doplňuje. A moje romantická dušička by si moc přála, aby to jednou, v budoucnu, dali dohromady. Ale to je zatím jen zbožné přání.

Když jsem tuhle knihu hodnotila, dostala ode mě 5 hvězdiček z 5. Jak bych taky mohla jinak, když sem ji zvládla přečíst během dvou dnů?! A kromě toho už jsem v půlce Hedvábníka –  2. díl série. A musím říci, že to je teda jízda!

 

Autor: Robert Galbraith

Název: Volání kukačky

Vydavatel: PLUS

Jazyk: Čeština

Počet stran: 480

Vazba: brožovaná

Rok vydání: 2014

ISBN: 978-80-259-0347-6

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading