Zlatý lev

A co na knihu říká Magda?

Wilbur Smith, fantastický autor, jehož ságu Řeka Bohů jsem si zamilovala. Tato nová kniha byla pro mě docela výzva a dost jsem se na ni těšila.

Autor od začátku svým osobitým stylem vypráví příběh o kapitánu Halovi a jeho nastávající generálu Judith Nazetové na pozadí válek u východního pobřeží Afriky. Je poměrně složité vyznat se v jemných nuancích válek, spojenectví a kmenových nepřátelství. Nutno říct, že jak jsem se začetla, už nešlo přestat číst. Je ale pravdou že doteď moc nechápu, kdo proti komu a proč vlastně bojoval. Kniha je plná lásky, nenávisti a vášně což je podle mě dost typické pro Smithe. Postavy zejména negativních hrdinů mají skvěle vykreslené charakteristiky. Je tak velmi snadné se ocitnout uprostřed příběhu na lodi s Halem, v zajetí s Nazetovou anebo uprostřed bojové arény, kde se cvičí zmrzačený Halův úhlavní nepřítel.

Od chvíle, kdy doplují hlavní hrdinové na Zanzibar, a propukne naplánované spiknutí proti hlavním hrdinům, děj začíná ztrácet dech. Autor se upíná na líčení útrap dotčených, na jejich citové rozpoložení a to co tak bravurně vykreslil v předchozích stranách, ztrácí svůj půvab. Bohužel čím víc jsem se blížila ke konci, tím víc se děj stával banálním a průměrným. Čekala jsem fantastické vyvrcholení knihy, to se ale bohužel nekonalo. Autor konec knihy shodil jednoduchým vykreslením románku a touhou hlavních hrdinů jet „domů“ (do nového domova a země v případě Nazetové) jako z červené knihovny. Nemůžu si pomoct, ale čekala jsem víc po tak slibném začátku.

Když bych měla celou knihu shrnout v jedné větě – stojí za přečtení, ale nečekejte od ní příliš, pak byste mohli být zklamaní. Nejlíp udělá ten, kdo si knihu přečte a pořídí si vlastní zkušenost se Zlatým lvem.

My děkujeme za recenzní výtisk nakladatelství Alpress a už teď se vrháme na Satan se smál z nebe.:-)

Anotace:

Hal Courtney se spolu s milovanou Judith plaví na jih podél pobřeží východní Afriky. Míří do Anglie. Loď přepadnou vyhladovělí námořníci a s nimi se na palubu dostane i Pett, nájemný vrah. Ten se Halovi vetře do přízně. Pett se nelíbí nikomu z posádky, a tak se Hal rozhodne vysadit ho na Zanzibaru, v hnízdě svých nepřátel. Jenže vůbec netuší, kdo všechno se proti němu spikl.

 

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading