Moje uši umí číst: Deník Bridget Jonesové a blbej svetr

Co hned z úvodu napsat o notoricky známém příběhu „tlusté Bridget“ v bombarďákách? To tedy fakt netuším. Je na téhle planetě někdo, kdo neví, o čem je řeč? Kdo nezná Bridget a  její světové hlásání o její váze, počtu vykouřených cigaret a vypitých kalorií ve skleničkách alkoholu? Pochybuji, že se najde někdo, kdo neví, jaký je rozdíl mezi bídákem Danielem a sucharem Markem.

Ale třeba někdo žil v atomovém krytu a nemá páru o čem je řeč. Takže..na přebalu CD s audioknihou píší ve zkratce toto:

„Třicetiletá Bridget chce lásku a nechce alkoholiky, workoholiky, jiné holiky, nemakačenka, děvkaře, šovinisty, úchyláky. Píše si deník, slovo trapas má napsáno na čele a světu se svěřuje tím, co zbaští, vykouří a vypije. Následně je na to patřičně hrdá a nebo zápis v deníčku chybí.“

Patřím k těm, kdo zná film od začátku do konce pomalu slovo od slova. Né, že bych tento žánr zábavy vyhledávala, ale když to běží furt v televizi, tak nemám potřebu to vypínat, jako zvuková kulisa k nějaké jiné činnosti to vystačí. Také patřím k těm, co mají papírové knihy doma a ještě je nikdy nečetli. Ale je to bestceler, tak proč to doma nemít. Až budu senilní, nedoslýchavá a zapomenu na to, že nějaký takový film existuje, tak si to přečtu. Kecám. Na děvky a faráře se zapomenout fakt nedá.

Když OneHotBook vytroubilo do světa, že mají audioknihu a tu načetla Marťa Hudečková (to je ta, co dabuje Bridget ve filmu), musela jsem to prostě slyšet. Já tuto dabérku zbožňuju. A vůbec mám ráda, když audioknížky čtou ti, co dabují herce ve filmu. Když už je podle knihy film. Ono to pak dokonale dokáže provázat příběh s představivostí a postavy mají konkrétní obličeje a ne jen tělo bez hlavy. Dohromady to skvěle funguje. A jinak tomu nebylo ani teď.

16665772_10210282449675661_6048972891470934204_o

Marťa Hudečková to zvládla super. Hrozně se mi líbilo, jak měnila intonaci a styl čtení, když na scénu přišla Bridgitina matka. Ta postava je fakt na facku. A to tedy jak v knižní podobě, tak i v podobě filmové. Také její interpretace „dneska jsem vykouřila xy cigaret, vypila yx skleniček alkoholu“ bylo super. Normálně mi to vnuklo myšlenku, že bych to si to měla zapisovat někam taky. Jen bych nechtěla dopadnout jako Bridget a vědět přesný počet kalorií u všech potravin světa.

Myslím si, že pro Marťu to bylo poměrně jednoduché čtení a vžití se do role. Vždyť Marťa je Bridget a už několik let ví, co si Bridget myslí.

Zdroj: OneHotBook.cz
Zdroj: OneHotBook.cz

Já nevím, jak to OneHotBook dělají, že se vdžycky trefí tak skvěle do výběru předčítačů. Já mám fakt už pocit, že kdyby jako audioknihu vydali telefonní seznam, tak se mi to bude líbit. Bez keců.  Jako vždy výborná kombinace, dokonce si i pamatuju i melodie mezi kapitolami (tady mám většinou problém, že to nevnímám).  Ten styl placek a obalů mám taky ráda. Tentokrát mě ani nemrzí, že není Marťa stylizovaná na přebalu do Bridget. Jinak se vždycky těším, jak si s tím pohrají a chudáka předčítače promění. Třeba teď nový Maigret je dokonalý!

Ale mám jednu obrovskou výtku! Za to ale nemůže audiokniha, ani kniha, ale filmaři. Jakto, že v knize není Markův trapný svetr? To je totiž jediný podstatný rozdíl mezi knihou a filmem, co jsem postřehla a který mě opravdu irituje! Samozřejmě je jich tam víc, ale tenhle mě fakt vytočil:-)

Jestli si myslíte, že poslouchat knihy při práci nejde, tak se opravdu pletete. Já jsem při poslechu Bridget ušila asi dvě Vánoční zakázky a příjemně jsem tak odpracovala asi osm a půl hodiny. Je to o zvyku lidi, zkuste to a uvidíte:-)

 

Já moc děkuji za recenzní výlisek OneHotBook. Dokonale odvedená práce od začátku do konce. Jako vždy:-)

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading