Polámané panenky

Co se stane, když krimi žánrem nepolíbená čtenářka dostane do rukou tuto knihu? Zhluboka se nadechne a řekne si, že to tedy zkusí a očekává, že vrahem bude zahradník. Prolistuje prvních pár stránek, přečte prvních pár kapitol a pak knihu na chvilku odloží a usne s myšlenkou, že to asi zas tak hrozné nebude a teoreticky by jí tento příběh mohl bavit. Něco na něm totiž je.  A to něco by mohlo žít pod postelí. Kde jinde se totiž ztrácejí rozbité panenky, které už nikdo nemiluje?

 Kdesi v Londýně slídí psychopat, který své oběti nezabíjí, ale dělá z nich živoucí mrtvé panenky. Taky co jiného by z vás zůstalo, kdyby vám někdo provedl lobotomii. Takové oživlé mrtvoly bez sebemenšího náznaku své vlastní osobnosti. Dýchají. To je vše. Proč to dělá? Co ho k tomu vede a proč své oběti nezabíjí? Proč je tak brutální? Podle čeho si vybírá své oběti?

 Jefferson Winter je takový ten klasický vyšetřovatel drsnochlap, lehce nedbalý, neurvalý, vše si řeší po svém, nekouká na pravidla, je až otravně chytrý a všechno ví. Na rozdíl od svých skoro stejně vykreslených detektivů ze všech těch seriálů má aspoň zajímavou minulost a jeho myšlenkové pochody jsem neuvěřitelné.

 Jeho pracovní protějšek Templetonová je taková namyšlená pohodářka. Je to velmi zvláštní dvojice, ale nějakým záhadným způsobem to funguje. Každý zvlášť ničím moc nezaujme, ale dohromady fungují. Asi jako chilli a chutney.  A tito dva mají společně vyšetřit případy „polámaných panenek“.

  Oceňuji kvalitu a styl vyprávění autora. Umí skvěle popsat situaci, vykreslit atmosféru a vtáhnout vás do myšlenek jednotlivých postav. Nutí čtenáře si myslet, že on je ta daná postava. Nevím, jak to dělá, ale dělá to skvěle. V příběhu je několik dějových linek. Jeffersona, vraha, oběti… Osobně nemám moc ráda, když se v knize člení děj mezi jednotlivé postavy, ale tady je to velmi důležité a troufnu si napsat, že kdyby vynechal jen jednu dějovou linku, kniha by ztratila na svém příběhovém sešupu. Rozhodně nečekejte v příběhu nic prvoplánového.

 Na to, že to byla má první zkušenost s detektivním žánrem, jsem více než spokojena a rozhodně dám kriminálkám další šanci. Obzvláště James Carol má u mě místo v knihovně jisté.

Dávám hodnocení 8 panenek z 10.

Knihu si za skvělou cenu můžete koupit v Levných knihách. Zaručuji, že to je velmi dobře investovaných pár korun do vašeho volného času.

Přeji krásný zážitek

Týna

Zakládající a jediný člen přísně tajného a hranatého spolku Hranatých. Studnice nápadů, švadlenka, psavec, kraslíř a kreativec každým coulem.....Oo slunce naše hranaté :-) Poradím, pomůžu, ušiju. Zázraky ihned, nemožné do tří dnů - a prý je se mnou sranda!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading