Život s princeznou

Do Ameriky odešli z naprosto rozdílných světů, uličkami osudu si k sobě proklestili cestu a v rasově smíšeném manželství nalezli smysl společného života…

Kniha Oty Ulče je návrat do minulosti. Návrat do časů, kdy žil, cestoval, poznával nové kraje se svou velkou láskou Priscillou. Je to příběh o nalezení spřízněné duše a nádherného vyprávění s kapkou humorné nadsázky.

Ota Ulč se narodil českému otci a německé matce, v ne zrovna lehké době. A až na incident, kdy ho jako pětiletého srazil nákladní vůz, bylo jeho dětství takřka idylické.

Oženil se s první láskou Dášou, po návratu z vojny se zase rozvedl a v roce 1957 a 1958 se neúspěšně pokusil emigrovat. Vyšlo to až napotřetí a bylo to osudové rozhodnutí jeho života. Rok strávil ve Frankfurtu a byl to rok plný vzrušení a dobrodružství, což dokládají úryvky z jeho deníku. Byl přijat na Kolumbijskou univerzitu a konečně se setkal tváří v tvář své exotické princezně Priscille a dvě duše splynuly v jedno. Nebo ne? Jistěže ne, Priscilla nebyla jen tak ledajaká žena.

Priscilla se narodila a vyrostla na čínském ostrově Kulangsu. Její rodokmen byl plný noblesních a vážených jmen, figurovalo v něm i nespočet zámků, hradů, titulů a Nobelova cena u jednoho z jejích předků. Exotická kráska nijak neprojevovala zájem o slovanského muže s hlavou plnou ideálů. Ale jak už je známo o našich mužských protějšcích, dokážou hezky mluvit. Hezky a dlouho. A proto se v roce 1964 konala svatba velmi ojedinělého páru.

Následovaly léta plné cestování do exotických zemí, seznámení s celou rodinou Priscilly-za což se hluboce Otu Ulčovi klaním, protože to nemohlo být vůbec jednoduché.

Společně navštívili řadu zemí, Priscilla, jako velvyslankyně UNESCO, nechala doma svého malého syna, aby se mohla věnovat své práci. Setkávali se s mnoha důležitými lidmi, umělci, politiky, ale hlavně zůstávali stále sami sebou. Obyčejnými lidmi, kteří se prostě jen mají rádi.

Kniha je napsána s jemným humorem, usměvavou ironií a po přečtení získáte dojem, že vy sami jste s nimi projeli velký kus světa.

Velmi děkuji za recenzní výtisk Nakladatelství Šulc a Švarc.

Kniha:       Priscilla

Autor:        Ota Ulč

Vydal:        Šulc a Švarc

Stran:         320

 

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading