Zimní moře

Anotace:

Úspěšná spisovatelka Carrie McClellandová píše román o jakobitském povstání a neobjasněné zradě, která vzpouru skotských šlechticů v 18.století odsoudila ke zkáze. Trosky hradu Slains, který náhodou míjí cestou k přátelům, ji přitahují silou, kterou si nedokáže vysvětlit. Jako by zde postavy z jejího románu doslova ožívaly. Carrie si proto poblíž hradu pronajme domek a pustí se do práce s energií, která ji samotnou překvapuje.

V okamžiku, kdy na stránky knihy vstoupí Sofie Patersonová, její dávný předek z oné doby, začnou se dít nepochopitelné věci. Carrie se z paměti vynořují vzpomínky tak silné, že je nesmazala ani staletí, a díky nim je jedinou osobou, která zná pravdu o podlém spiknutí a zradě. A dávné události začnou pomalu zasahovat i do jejího osobního života.

Nebyla v tom náhoda. Nebyl v tom ani jediný okamžik, který by se odehrál opravdu jen náhodou…

Recenze:

Carrie je sympatická spisovatelka, která miluje nade vše historii a je v psaní o ní velmi úspěšná. Po nastěhování do domku na dohled od hradu Slains, který ji přitahuje neznámou silou, se jí zdá, že její vlastní vzpomínky jsou mnohem, mnohem starší než je její život. Ve svém snění zároveň žije život svého předka, krásné Sofie. A stejně jako v současnosti, i v minulosti zažívá lásku, naději… Stejně jako Sofie je mezi dvěma muži, ale jen jednomu patří její srdce. Sofie je nakonec postavena před velkou zkoušku, rozhodnutí, které by nikdy neměla matka být donucena udělat.

Když jsem před skoro dvaceti lety četla spisovatelčin první román Mariana, byla jsem naprosto ztracená. Po té knížce jsem sahala vždycky, když jsem měla čtecí krizi, nebo mi bylo ouvej. Tudíž je pěkně ohmataná, co si budeme povídat 🙂

Proto když vydala Zimní moře, neváhala jsem ani chviličku a začetla jsem se do prvních řádků opravdu s chutí. Nejdřív mě zamrazilo, protože jsem cítila silná příběh. Příběh lásky minulé i současné, tajemství dob minulých, zrady… Někdy v půlce jsem se začala nudit. Historických faktů už na mě bylo nějak moc a v postavách jsem se ztrácela. V historické části není nouze o bolest, zklamání, těžké chvíle mladé Sofie. A když už se zdálo, že to neskončí šťastně, říkala jsem si super, konečně žádný hepík 🙂 No, byl tam 🙂

Stála u okna dlouho a upřeně hleděla, než i poslední třepotající se plachty spolkly hvězdy. A přestože  jí po celou dobu po tvářích tiše stékaly slzy jako hořký déšť mezi šeříkovými kvítky, které se jí stále držely na šatech, nakonec to bylo jedno….

Ponořte se do dějin skotské historie, skotských dějin a pro milovníky seriálu Cizinka  tuto knihu vřele doporučuji.

Jedna moje část chtěla vytáhnout šňůru z laptopu, jít rovnou do postele a na celou věc zapomenout. A málem jsem to udělala, jenže v té chvíli mi v hlavě začal znít Sofiin hlas a její slova byla sice slabá, ale neodbytná….

Název:     Zimní moře

Autor:     Susanna Kearsleyová

Počet stran: 496

Rok vydání: 2016

Vydavatel: Euromedia Group, k.s

ISBN:     978-80-249-3082-4

 

 

 

 

 

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading