Večery v Umbrii

„Dobře vař, dobře jez a dobře si povídej s lidmi, na kterých ti záleží.“

 

Odjakživa, co kdo pamatuje, se pravidelně každý čtvrtek večer schází skupinka čtyř žen a společně vaří, pijí a hodují. Přítelkyně z italského venkova ale mezi sebe poslední dobou přijaly pátou – cizinku Chou, která představuje autorku knihy. Skutečný příběh, skutečný život, který se prostě žije v umbrijských kopcích. V té zapomenuté části Itálie, která mi byla až doposud neznámá, přitom jsme tudy museli minimálně projíždět. Ženy zde společně vaří, usedají ke skvělým večeřím, pijí litry vína a vyprávějí. Vyprávějí své životní příběhy…

 18197230_10211572272535306_198666390_n

Rajčata, z kterých se po dopoledním pobytu na slunci uvolnila šťáva, jsem naservírovala do misek jako polévku. Vedle každé misky jsem položila podlouhlý křupavý chléb ciabatta, rozpůlený a jen lehce opečený nad popelem. Větvičkou rozmarýnu namočenou v misce s olejem jsem potírala spálené trhlinky v chlebu, znovu a znovu ji máčela v oleji a potírala jí chléb a silně ji přitom tiskla, dokud se lístečky drhnoucí o horký chléb nerozvoněly. Jednu polovinu pro Niccola a jednu pro mě. Pak jsem dovnitř přinesla klobásy, položila je na fenykl a obojí pokapala výpekem z pánve. (…) Nevzpomínám si, co jsem uvařila nebo měla na oběd před čtyřmi dny, ale pamatuju si každé sousto toho červencového oběda před více než čtyřiceti lety. Vždycky budu.

 

Čtvrteční večery u plotny, jak by řekla Miranda, nejmenovaná vůdkyně a vedoucí této skupiny. Pět kamarádek ve zralém věku, které žijí pověstným italským užíváním si života. Užíváním si dobrého jídla a pití. Ale nebylo to vždycky stejné. Tyto ženy mají také svá tajemství. Tajemství, která nám během vaření svěří a budou vyprávět…

Ženy se svými přáteli během dne sbírají olivy z olivovníků, starají se o vinice, sbírají hrozny, lisují olej po staru – s pomocí oslíka a kamenného lisu. Olivový olej, chléb a víno je pro ně to nejcennější na světě.

18197334_10211572258454954_15977164_n

Knihu by si měl přečíst každý, kdo má rád italské jídlo, italský jazyk (protože je kniha plná jejich slovíček, vět i celých rozhovorů v italštině) a také Italy jako lidi. Ze stránek doslova sálá užívání si života a přátel… Vy přímo uslyšíte ty hlasy, italskou společnost, překřikování jednoho přes druhého u dlouhého stolu plného jídla, uvidíte lidi, jak se natahují pro jehněčí kotletky, špagety a nalévají si víno z karafy. Toto vše obsahuje kniha Večery v Umrii. Ale nejen to. Obsahuje také skvělé recepty, při kterých se vám budou sbíhat sliny. Marlena de Blassi umí jídlo popsat s takovým požitkem, že ho vidíte v hlavě a máte na něj chuť. Originální a krásné. Tím dalším co kniha obsahuje, jsou lidské příběhy. Vyprávění životů čtyř žen, které to neměly lehké. Postupně se nám každá svěří, jak vyrůstaly, jak přežívaly – někdy v chudobě, někdy lépe, jaké měly touhy, zklamání a naděje…

 

„Rodina je vytvořena z lásky. Jen v některých případech i z krve.“

 

Cestování méně známou umbrijskou kuchyní, ale také celou Itálií, si vás určitě získá. Představuje úžasný kus historie lidské společnosti. Večery v Umbrii jsou celoživotní příběhy a vzpomínání nad talířem dobrého jídla, které si oblíbí každý. Tak si pojďme uvařit něco dobrého po „umbrijsku“, cítíte tu vůni?

 

„Vivi per sempre – žít navždy.“

 

Moc děkuji nakladatelství JOTA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading