Peter V. Brett: Tetovaný

 

Autor:

Americký spisovatel Peter V.Brett se narodil 8. února 1973 v New Rochell ve státu New York. První román s pracovním názvem An Unlikety Champion dokončil v roce 1990 a později ho ztratil, což jak sám přiznává, nebyla vzhledem ke kvalitám rukopisu vůbec žádná tragédie. V roce 1999 absolvoval kurz psaní pro autory fantasy, na kterém napsal úvodní kapitolu svého dnes debutového románu. Následovala léta, při kterých rukopis odkládal a opakovaně se k němu vracel, pilně ho přepracovával a neustále upravoval.

Vytrvalá snaha se mu vyplatila – v červnu roku 2007 prodal práva na román The Painted Man (2008, česky Tetovaný/Triton 2010), jenž byl ve Spojených státech přejmenován na Warded Man.

Oficiální webové stránky: http://www.petervbrett.com/news/

Anotace:

Noc co noc přicházejí s tmou jadrnci – démoni, kteří na sebe berou děsivou podobu i podstatu. Planou sžíravou nenávistí k lidstvu, vládnou nadpřirozenou silou a mocí. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské stádo, které se před nimi skrývá za magickými chranami – mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím a ochrana děsivě křehká.
Kdysi bojovali lidé s jadrnci za rovných podmínek a zastavili je. Jenže ty dny jsou dávno pryč. Démoni sílí, zatímco lidí díky každonočním útokům ubývá.Nyní svítá lidstvu naděje. Tři mladí lidé, kteří přežili krutý démonský útok, se odváží o nemožné – vystoupí zpoza křehkého bezpečí chran a riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti.
Arlen přinese jakoukoli oběť za svobodu. Truchlivá životní pouť ho dovede až za hranice lidské moci.
Rojer, zmrzačený démonem, který mu zabil rodiče, hledá útěchu v hudbě – a objevuje, že hudba může být stejně tak útočištěm jako zbraní. Krásná Leesha se stane obratnou léčitelkou, ale lektvary mohou i ublížit… Společně budou čelit noci

Recenze knihy:

Jak s oblibou říkávám: Sto lidí, sto chutí. Je to už hodně dávno, kdy jsem dostal do ruky tuto knihu, která mě už od prvního pohledu něčím lákala, zaujala, jako se to ještě nikdy nestalo. Byla mezi prvními, které jsem začal číst a naučil se díky ní tak milovat knížky, proto jí věnuji právoplatné místo v první recenzi.
Pan Brett, který patří do jednoho z mých velice oblíbených autorů fantasy není právě v této branži úplným nováčkem. Ze začátku se příběh Tetovaného může zdát velice nezáživným, neboť jednotlivě popisuje osud tří hlavních postav, které má do puntíku propracované.
Vytvořil unikátní svět, který se magií jen živí. Zvláště stvoření (jadrnci), která vycházejí noc co noc a téměř jedinou obranou proti nim jsou chrany. Magická znamení, které mají za úkol odrážet nepřátele z hlubin od obydlí, která si postavili lidé ať už jsou to pouze malé vísky nebo obrovská a prosperující města.
Musím uznat, že autor si dal opravdu záležet, když tuhle knihu psal. Příběh je pěkně propracovaný a rozhodně nechybí ani napětí, akce a strasti všech tří hlavních postav. Zejména Arlena Sedláka, kdy jeho strastiplná životní pouť ho dovedla přímo do města Miln, kde se naučil chraničářskému umění a později se přidává do cechu Poslů.
Kniha mě neskutečně zaujala a v každých volných chvílích (dokonce i o přestávkách ve škole, nebo v hodinách češtiny, kdy měla paní učitelka dobrou náladu) jsem jí hrozně rád četl. Jediné, co bych možná autorovi vytknul v některých pasážích, jsou zejména narážky na samotný sexuální akt a v některých částech občas použita i vulgární slova. Také trochu delší začátek.

Brettovu první knihu o válce mezi jadrnci a lidmi hodnotím jako velice úspěšnou.

Úryvek z knížky:

Zaduněl velký roh.
Arlen na chvíli ustal v práci a zadíval se na levandulovou šmouhu jitřní oblohy. Ve vzduchu ještě lpěla mlha, která v sobě nesla vlhkou, nakyslou pachuť, až moc dobře známou. Čekal v ranním tichu, doufal, že se mu to jen zdálo, a v útrobách se ponenáhlu rodil děs. Bylo mu jedenáct.
Přišla odmlka a pak roh zadul dvakrát rychle za sebou. Jednou dlouze a dvakrát krátce znamená jihovýchod. Podlesí. Táta má u Drvoštěpských kamarády. Za Arlenem se otevřely dveře do domu a Arlen věděl, že tam bude máma, s dlaněmi přitisknutými na ústa.
Arlen se vrátil k práci, nebylo zapotřebí mu říkat, ať si pospíší. Některé věci mohou den dva počkat, ale dobytek se stejně musí nakrmit a krávy podojit. Nechal zvířata v chlévech, otevřel seníky, prasatům nalil pomyje a utíkal pro dížku na mléko. Máma už dřepěla pod první krávou. Popadl volnou stoličku a společně nalezli při práci rytmus ve zvuku mléka dopadajícího na dřevo, který vybubnovával pohřební pochod.
Když se přesouvali k další dvojici v řadě, viděl Arlen, že táta začíná zapřahat do káry jejich nejsilnějšího koně, pětiletou kaštanovou hnědku Missy. Při práci se mračil.

Série: Démonská série (1.)
Originální název: The Warded Man
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2010, 1. vydání originálu: 2009

 

Počet stran: 450
Nakladatelství: Triton
Překlad: Mirka Polová
Edice: Trifid
Ilustrace/foto: Lauren K. Cannon
Autor obálky: Larry Rostant
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7387-354-7

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading