Sběratelka parfémů

„Jakkoli zhřešila, Bůh jí už musel odpustit. Tady bylo nebe, tady bylo vykoupení. Tady bylo její místo na zemi.“

 15228104_10210136856530803_533226270_n

Příběh dvou žen. Dva životy, každý úplně jiný. New York dvacátých let, Monte Carlo třicátých, Paříž čtyřicátých let a později i padesátých. Jaro 1955, Grace Munroe žije v Londýně svůj obyčejný život, ale něco jí stále říká, že takhle není šťastná. Najednou jí přijde dopis z pařížské právnické kanceláře i s letenkou. Má přijet do Paříže, protože je jedinou dědičkou právě zesnulé Evy d´Orsey. Kdo ale ta Eva je? Grace o ní v životě neslyšela. Anebo ano?

Přesto sedne do letadla a vydá se do krásné Paříže. Zde se snaží přijít na to, kdo vlastně Eva byla a proč jí odkázala toto učiněné jmění. Během pátrání objeví starou opuštěnou parfumerii a zde odkrývá stará tajemství, která ji přimějí zamyslet se nad svým životem a co s ním udělat.

„Tomuhle se nic nevyrovná,“ pronesl Valmont a otočil se k Evě. „Chápete to, že? Svět je definován vůněmi – ne slovy, tvary nebo zvuky. Toto je jazyk, který dává smysl, kterému každý rozumí.“

Kapitoly se střídají v různých časových liniích. Ze života Evy – v New Yorku dvacátých let, Monte Carlu třicátých a Paříži okolo druhé světové války. Pak také ze života Grace z období padesátých let v Londýně a Paříži.

Příběh je vlastně takové pátrání po tom, kdo byla Eva d´Orsey. Jaká měla tajemství, život a lásky? A čím se vlastně živila? Tomu musí Grace přijít na kloub stůj co stůj.

Když byla Eva malá, pracovala v hotelu v New Yorku jako pokojská. Když popisuje tuto etapu svého života, vypráví osudy různých lidí z hotelu, které obsluhovala a uklízela jim v pokojích. V tomto životním období viděla Eva v lidech jen to dobré a za všechno je omlouvala. Všem se snažila vyjít vstříc. A samozřejmě naletěla a lidé jí zklamali. V tu chvíli se její život otočil naruby a ona už nikdy nebyla stejná.

15239202_10210136859570879_814206017_n

„Víte, z čeho ambra pochází?“ Zavrtěla hlavou. „Vykašlává ji vorvaň, když zhltne sépii. Je to zelenkavý nevábný sliz, který plave na hladině moře, dozrává na slunci a dešti, a když ho moře vyvrhne na břeh, je už pořádně uleželý. Přesto tahle zpočátku nechutná věc vytváří nepopsatelnou vůni.“

Musím se přiznat, že jsem původně od knihy očekávala oddychové čtení z prostředí parfumerie. Ano, dozvíte se zde spousty zajímavostí o výrobě parfémů, tajné ingredience a podobně. Ale hlavně vás čeká silný přesvědčivý příběh z období mezi první světovou a druhou světovou válkou a následně z padesátých let minulého století.

Román Sběratelka parfémů mě okamžitě zasáhl a pohltil. Neuvěřitelně čtivý životní příběh dvou oslnivých žen, se kterými se osud nemazlil, plný pohřbených tajemství a dávných vzpomínek vás prostě zasáhne u srdce a vy o něm budete přemýšlet ještě dlouho po přečtení…

Moc děkuji nakladatelství METAFORA za recenzní výtisk.

15218742_10210136854810760_9605412_n

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading