Lahodně s Ellou každý den

Anotace:

Pokračování kuchařky Lahodně s Ellou není jen tak obyčejným seznamem receptů jako mnoho jiných knih tohoto typu. Není to ani nudné povídání o nějaké další dietě. Je to velmi zajímavá kniha, díky které se naučíme těšit z přírodního jídla a zároveň dopřejeme tělu to, co nejvíce potřebuje.

Autorka si je navíc vědoma složitosti a uspěchanosti dnešní doby, a proto dbala na to, aby se její recepty daly připravit snadno a rychle. Je to jedinečná publikace, která člověku umožní zlepšit kvalitu života bez velké námahy.

 

Na recenzní výtisk od Martinus.cz jsem se opravdu hodně těšila. Těšila jsem se tak moc, až jsem to nevydržela a koupila si první díl. Poctivě jsem ho přečetla, upřímně se vyděsila a oblíbila si z něj recept na ovesnou kaši.

Pak jsem kuchařku ale odložila s tím, že si počkám na druhý díl a napíšu, co jsem slíbila. A potom už ho šéfová konečně dopravila až ke mně. Osobně! A dodala příjemnou hodinku nad pivkem a limonádou. Z pracovních, osobních a studijních důvodů jsem se ale k Elle dostala až teď.

Z opravdu mnoha zajímavých a snadně vypadajících receptů jsem se rozhodla pro tři. Respektive pro čtyři, ale pro recenzi jsem připravila pouze tři. Ale k těm až později. Nejprve něco málo slov o samotné knize.

Co mě opravdu zaujalo na první pohled je samotný vzhled knihy. Fotografie sympatické a usmívající se autorky na obálkách obou dílů byl velmi dobrý tah. Spolu s rozkvetlými květinami a příjemnými barvami působí velice pozitivně.

I obsah knih je sladěn do světlých barev a najdeme zde spoustu fotografií nejen samotných pokrmů, ale i autorky a sem tam i jejích přátel.

Recepty jsou rozděleny do několika oddílů, jako jsou snídaně, zdravá strava do krabičky, saláty, jednoduché večeře pro všední dny a další. Už v samotném úvodu se v nás Ella, stejně jako u první knihy, snaží vzbudit nadšení do zdravého životního stylu plného zeleniny a zdravých surovin. Ale dělá to nenásilně, nenutí nás. Spíš se nás snaží přesvědčit, že existují i jiné způsoby, které neznamenají změnit drasticky ze dne na den veškerý jídelníček.

Její filozofie je založená na faktu, kdy, aby byl člověk ve zdravém žití úspěšný, musí v první řadě milovat své tělo a dopřát mu, co si zaslouží, ale i to, co mu dělá dobře.

Každý oddíl obsahuje na úvod povídání, kde Ella vysvětluje, proč recepty zařadila právě sem. Navíc uvádí i jakýsi „nákupní seznam“. Vysvětluje, jak pracuje ona sama, co pokládá za důležité.

Všechny recepty jsou uvedeny krátkým několikařádkovým textem, jak na něj autorka přišla, co se jí osvědčilo za postup, a podobně.

Všude je navíc uvedena spousta triků a tipů, jak jídlo ozvláštnit, pozměnit či dochutit.

Recepty jsou už od pohledu jednoduché a nezaberou příliš času. Přesto jsou, alespoň pro mne, některé suroviny, které používá, příliš „exotické“ a těžko sehnatelné. Vyrostla jsem na knedlo zelo vepřo, bramborácích a řízku s bramborem. Nějaká vyloženě zdravá strava se u nás nevedla, takže je to opravdu odlišný styl stravování.

Navíc některé suroviny se u nás nedají sehnat v běžném supermarketu, musí se do Zdravé výživy nebo na internet. Kromě toho přece jen zdravotní styl podle Elly vyžaduje o něco více financi, než jsem zvyklá.

Což není špatně. Jde o zdraví, takže se vyplatí sáhnout trochu hlouběji do peněženky. Je to o prioritách. Zvlášť když, jak sama Ella doporučuje, není třeba měnit všechny chody zaráz, ale začít třeba s jedním či dvěma.

Teď už ale k mým vlastním pokusům. Recepty jsou napsány jako snad v každé jiné kuchařce. Název, seznam surovin a stručný postup.

Sepsala jsem si tedy svůj vlastní nákupní seznam, přemluvila rodinu, že nutně potřebuju do obchodu, a po dvou hodinách strávených v hypermarketu jsem zabrala kuchyni a pustila se do díla.

Tak v první řadě musím říct, že mám stále všechny prsty na rukou, nebodla jsem nožem sebe ani nikoho jiného. Nespálila jsem se a ani jsem neurazila další čudlík u sporáku (na rozdíl od jiného pokusu o kuchtění).

Vybrala jsem si 3 recepty. Prvním z nich byl Salát z plátků cukety a mrkve (str. 80), jako druhé jsem vyzkoušela Pečené petrželové hranolky (str. 87) a jako třetí mě zaujala Dokonalá smažená zelenina ze zahrádky (str. 36). Vybírala jsem recepty, které neobsahují méně obvyklé ingredience a ke kterým není třeba výkonného mixéru. Ten totiž zkrátka a dobře nemám.

Musím říci, že recepty opravdu jednoduché jsou a příprava všech tří pokrmů mi trvala maximálně 45 minut. Možná spíš i méně.

Food 3Food 2

K ochutnávce jsem si pozvala rodinu, máti s bratrem. Všechny tři jídla se dala jíst. Nicméně opravdu jsem si pochutnala jen na jednom a to na Dokonalé smažené zelenině ze zahrádky. Což ale, prosím, neberte za směrodatné. Jsem rozmazlená nezdravou českou kuchyní a tak si mé chuťové buňky musí na některé chutě teprve zvyknout.

Rozhodně to nehodlám hned vzdávat. Kuchařku Lahodně s Ellou každý den mohu opravdu jen doporučit. Všichni bychom si měli obohatit jídelníček aspoň částečně o chutné, ale současně i zdravé pokrmy. A v dnešní uspěchané době jsou rychlé a snadné recepty nejvhodnější. Všechny tyto požadavky Ella splňuje. Je jen na nás, abychom si našli to, co nám nejvíce vyhovuje.

Za recenzní výtisk ještě jednou velice děkuji Martinus.cz

 

Autor: Ella Woodward

Název: Lahodně s Ellou každý den

Vydavatel: Omega

Jazyk: Čeština

Počet stran: 256

Vazba: Pevná

Rok vydání: 2016

ISBN: 978-80-7390-315-2

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading