Jackaby

Ritter William  (překlad Kadlec Vratislav)

V originále „Jackaby“

Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah.

Recenze:

Jackaby, Jackaby, Jackaby…no ty mi teda dáváš.

Tuto knihu jsem četla v elektronické podobě a musela jsem využít možnosti poznámek. Kindle je na to fakt skvělý, nikdy jsem to nepoužila, tak proč s tím nezačít. Tak to vezmeme pěkně podle poznámek.

Příliš květnatá mluva – na začátku knihy jsem měla pocit, že se autor snaží natahovat věty rozvláčností a pompézním popisem. Později jsem si buď zvykla a nebo s tím přestal, protože věděl, že mě to rozčiluje. Což autora ale přeci jen moc nezastavilo, protože přirovnání „žulová sebejistota“ mě po pár chvilkách zase zvedlo ze židle.

Je to duch! – tak přesně to jsem si myslela, když se Jackaby objevil poprvé na scéně. A v té chvilce už jsem byla knihou chycena. To, že to tak nakonec nebylo jsem i ráda:-)

Týpek mě baví – to teda rozhodně! Začínám si představovat jeho podobu a tohle bude ještě sranda.

Vtipný kufr a oblečení, co má vychování a myslí – co jiného jsem si měla myslet, po tom, co jsem si toto přečetla: „ Zdvihla jsem kufr na postel a s klapnutím ho otevřela. Uvnitř byly dvě hromádky oblečení namačkané k opačným stranám, jakoby se styděly, že je někdo přistihl pohromadě.“

Roztomilé, jak Jackaby bere vše doslova – ano, bere..tady jsem si začala utvářet lehkou podobu s Monkem:-)

Jackaby mi připomíná Monka. Taky je věcný a nechápe lidi – viz. Poznámka výše:-) Nyní je Jackaby prostě Monk s divnou čepicí:-)

Nutně potřebuju jezírko na půdě – no jako fakt. A chci tam kachnu, co nebyla kachnou!

Už nikdy nebudu koukat na žáby – vy se ještě někdo koukáte na žáby? Víte o tom, že to není zdravé??

Jestli je „on“ vrah, vím to už dlouho. Nějaký záměr autora? Čtenář to ví, ale postavy ne? Máme jim to říct? Myslí si snad autor, že jeho kniha funguje jako Nekonečný příběh? – No, řekla jsem jim, kdo je vrah, ale že nevím jak to udělal, ale postavy na mě na stránkách nereagovaly a text se nezačal měnit. Tak musím autorovi napsat, že mu to nefunguje.

Očekávaná zápletka -je tam jedna do očí „řvoucí“ možná zápletka, která se nakonec stala. Byla bych zklamaná, kdyby ne:-)

Na chvilku mi připomenul poručíka Columba – Monk křížený s Columbem. Výborná postava:-)

Vlkodlaka jsem z něj čekala – tak samozřejmě..až na to, že není.

Burtone a Deepe…koukejte se spojit s Ironmanem! – vysvětlení níže.

Shrnutí:

Knížka mě fakt bavila. To je asi jasné už i z toho, že jsem si dělala poznámky:-) Ano, jsou tam věci, které jsou naprosto očekávané, ale kdyby se nestaly, nakonec bych šla naštvaně koulit očima na žábu. Knížka je prostě super. Vtipná, rychle ubíhá děj, postavy jsou čtenáři více než blízké a Jackaby je prostě řízek!

Jackaby se mi před očima měnil a měnil. Nebo se spíše ucelovala představa o něm. A musím říci, že je to dobrý mix mezi Monkem, Ironmanem a Sparrowem. Jak povahově, tak vzhledově. Kdo tuto knihu četl, jistě mě pochopí.

A důležitý vzkaz na závěr:

Vážený pane Burtone.

Před pár lety jsem vás hned po přečtení Sirtočince slečny Peregrínové prosila, abyste tento příběh natočil vy. Nikdo jiný mě nenapadl, kdo by to mohl udělat, kdyby náhodou..A ono náhodou jo! Super. Takže teď vás tu oficiálně žádám: Koukejte natočit i tenhle příběh a Jackabyho bude hrát Deep a nebo Downey! Je mi jedno kdo z nich, nikdo ho lépe nezahraje. A další díly taky natočíte vy, protože tohle jich bude mít určitě více:-)

Předem děkuji za natočení

Rok vydání: 2015
Vydal: Host
Formát: 276 stran, 138 × 205 × 26 mm, vázaná – pevná
EAN: 9788074914843
ISBN: 978-80-7491-484-3

 Ukázka

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading