I moje uši umí číst: Karel IV. – trilogie

Josef Bernard Prokop

Karel IV

 I Tajný deník

II Císař a císařovna

III Císař a synové

Audiokniha

Tato kniha formou deníku, který údajně psal sám panovník na pergamen, popisuje život českého krále, a římského císaře Karla IV. Jeho dětství, vztah ke všem čtyřem manželkám a dětem, hlavně pozdějšímu českému a římskému králi Václavovi IV.

 Mně osobně vyprávění v první osobě nadchlo. Díky tomu kniha působí velmi autenticky, až vám připadá, že se děje osobně účastníte. Myšlenky a pocity panovníka jsou opravdu zajímavé, a na rozdíl od jiných, pro mne bohužel nudných a stále stejných publikací, které jsem kdy četla, nabízí trochu jiný pohled na tuto velkou osobnost našich českých dějin.

 Hned v prvním díle, je vám líto chlapce, kterého v útlém věku odloučili od matky, chápete jeho rozporuplný vztah k otci, i jeho pozdější bezbřehou až nekritickou lásku k malému synkovi. Musíte obdivovat i velmi silný citový vztah ke všem čtyřem manželkám, ke každé jiným způsobem, ale vždy láskyplný.

 Ve druhém díle se zatajeným dechem sledujete boj s ohrožujícím zetěm Rudolfem Habsburským, napínavé pátrání po vrahovi otce, i dlouho trvající přípravu na císařskou korunovaci a slavnou římskou jízdu. A vedle toho všeho i velkou bolest nad ztrátou důvěrného přítele Arnošta z Pardubic. Já osobně jsem i slzičku uronila, jak sugestivní vyprávění to bylo.

 Třetí díl, pak mapuje posledních deset let Karlova života,a jeho snahu zajistit co nejlépe tituly, a neotřesitelné postavení do budoucnosti, pro Václava, i následné konflikty s matkou svých dalších dvou, z hlediska titulů a moci, poněkud opomíjených synů. Královna Alžběta má pocit křivdy,a připraví mu nejednu horkou chvilku.

josef_bernard_prokop_karel_4_3cd_box_audio_onehotbook_3d

Pokud jde o zpracování a výrobu audioknihy, Onehotbook se opravdu vytáhlo! V první řadě grafická úprava obalu, i samotných nosičů je úžasná a přiznám se, že mám trilogii vystavenou na čestném místě ve své knihovničce. Informace o autorovi i interpretovi uvnitř, včetně footografií, jsem také velmi ocenila.. Jiří Dořák knihu načetl přímo skvěle, pozvedl její úroveň někam do výšin a díky němu to byl pro mne opravdový zážitek  jaký se povede jen vyjímečně. Má můj vřelý obdiv. A v neposlední řadě podbarvující hudba mezi jednotlivými kapitolami, někde i znějící velmi jemně do vypravěčova hlasu, byla příjemná,nerušila mne, jak se někdy u audioknih stává, a navíc se do děje opravdu hodila. Klobouk dolů za tento nakladatelský počin a za mne velký dík.

A zároveň nakladatelství Onehotbook vřelé poděkování za recenzní výtisk,opravdu jsem si těch 31 hodiin 21 minut báječně užila.

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading