Geniální Philip Marlowe

Bylo jedno z těch úterních odpolední, kdy si člověk říká, jestli se Země nepřestala otáčet. Telefon na mém stole působil dojmem, že moc dobře ví, že z něj nespouštím oči.

Představte si padesátá léta, Hollywood Boulevard, hydranty chrlící vodu na skotačící děti, vzduch tetelící se žárem letního dne…A soukromé očko s kloboukem do týla a dýmkou v ruce. Takový je náš staronový Philip Marlowe. Svérázný, sarkasmem a ironií sršící detektiv, který nemá zrovna moc co na práci. Ale jen do chvíle, než mu do kanceláře vejde, ba přímo vpluje, oslnivě krásná Clare Cavendishová. Bohatá dcera bohaté matky, irské, korpulentní dámy.

Man in Fedora Smoking

Její žádost, aby jí našel milence, který se před týdny ztratil, se zdá jako docela snadný úkol. Je samozřejmě mrtvý, ale ona ho nedávno spatřila živého, zdravého.  Tak v čem je háček?

Marlowa pátrání přivádí do společnosti Mexičanů, na scéně se objevuje první mrtvola a příběh nabírá na obrátkách.

Nemohl jsem se zbavit pocitu, že na tom všem něco nehraje, že přede mnou někdo něco tají. Podezíravost se člověku časem dostane do krve, jak už to tak v životě bývá se vším.

outofthepast2

Svéhlavého Philipa Marlowa si zamilují především milovníci klasických detektivek. Nechybí stylový humor, akční scény, nějaká ta milostná zápletka. Jeho talent nenásilně naštvat všechny kolem sebe, jeho pohled na život, kdy se tváří a koná těžce nad věcí, uchvátil mnoho čtenářů už v původní verzi spisovatele Raymonda Chandlera.

Benjamin Black si dokonale pohrává se slovy i čtenářovou myslí. Nečekejte krvák, kdy si dopředu budete jisti, jak, kdo, proč. Přečtete si stylovou detektivku a stejně jako já se tak trochu zamilujete do hlavního hrdiny 🙂

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Moba.

 

Titul:     Černooká blondýnka

Autor:   Benjamin Black

Vydal:   Moravská Bastei MOBA, s.r.o.

ISBN:    978-80-243-6724-8

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading