Bestie je zvíře

Proč jsem si knihu vybrala ke čtení? Protože měla krásnou obálku a podle anotace to vypadalo na nenáročnou četbu. A ano..nenáročná četba to byla.  Přesně to jsem potřebovala. Něco jednoduššího.  Ale super napsaná. Vezmu to od začátku.

Když mi kniha od nakladatelství Slovart dorazila a znova jsem si přečetla anotaci, v hlavě mi proběhla myšlenka „a jéje, další knižní předělávka Vesnice“. Prvních pár stránek to tak  opravdu vypadalo. Uzavřená nějaká asi komunita, někde na konci světa, striktní rozdělení úloh žen a mužů – to mě teda docela rozčilovalo. Už už jsem protáčela oči a knihu pomalu zavírala, že tohle teď fakt číst nechci. Ale Bestie v mé hlavě tvrdila, že to bude lepší, dobré a nemám knihu odkládat. Tak jsem jí zkusila poslechnout. Prásk! Knihu jsem přečetla za jeden den.

Mé proroctví o další Vesnici se vytratilo po pár stránkách a kniha nabrala super spád. Pohltila mne především legenda o Pojídačích duší. Pěkně promyšlené. Styl vyprávění je lehký, jednoduchý a bez zbytečných cukrbliků okolo. Což já osobně u knih oceňuji. Nemám ráda vleklé věty s popisem kanalizace na sedmdesáti stránkách. (Nic proti Victore, celkově mám Bídníky poměrně ráda). Tedy..sem tam jsem na nějaký ten patos narazila, ale nic hrozného to nebylo.

Co se mi hodně líbilo byla básnička. Taková ta Krůgrovského stylu.:-)

Bestie je divé zvíře,

pospěš zavřít bránu

jinak k tobě ve tmě příjde

neutečeš ránu

Bestie je divé zvíře

s drápy na tvých dveří

vcucne duši, olízne se

nezaplní teřich

Bestie je divé zvíře

z rozmlsanou tlamou

pošmákne si na masíčku

kůži nechá stranou

Musím zde pochválit i překlad básničky. Osobně se mi moc líbí ta lehká odrzlost slov.

Občas jsem měla problém, jakožto mamina, překousnout nějaké věci, které se v knize dějí dětem. Spoustě dospělím bych tam skočila holým zadkem do obličeje. Musí se opravdu příběhu nechat to, že ve mě vyvolával emoce. A to je to, co od knihy očekávám. Kdyby v nás vyprávění nic nezanechalo, nic v nás nerozpoutalo, co by to pak bylo za knihu?

Jako vždy, Slovart sáhl po dobré knize k vydání. Děkuji.

Oficiální anotace:

Jako dítě se Alys rýmovačkám o Bestii smála a strach, který vyvolávaly příběhy o čarodějnicích, ji mrazil jen příjemně. Pak ale jednoho dne přišly. Ty dvě. A s celou vesnicí a dosavadním bezstarostným životem byl konec. Spolu s ostatními dětmi prchá Alys do sousedního Defaidu, kde ji čeká těžké dospívání ve světě svázaném neúprosnými pravidly. Defaid i jeho okolí zachvacuje panika před tím, co má prý na svědomí tajemná Bestie. Jenže utrpení, které si lidé dokážou působit navzájem, si s tím nadpřirozeným v ničem nezadá. A Alys navíc cítí, že má k hvozdu a Bestii podivně blízko…

Malá ukázka:

Kdysi dávno žily dvě sestry. Narodily se jen pár minut od sebe, obě se sametovou hřívou černých vlasů na dokonalých hlavičkách. Jejich matka rodila celé dva dny a byl to zázrak, že přežila. Porodní bábu přepadaly co hodinu obavyže zemře matka i děti. Sestry se však hned po příchodu na svět pustily do žádostivého křiku a matka ronila slzy úlevyPorodní bába jí položila obě holčičky do náruče. Jedna ze sester se z matčiných paží vykroutila a bába ji zachytila jen okamžik před tím, než dopadla na podlahu. V tu chvíli to bába pokládala za zásah štěstěny. O pár měsíců později si už přála, aby tenkrát to zlé stvoření nechala spadnout.K tomu však došlo až časem. Nejdřív tu byly jiné důvody, proč litovat, že se sestry narodily
 Zdálo by se, že dvě zdravé děti jsou požehnání, ale v téhle vesnici či městečku s poloprázdnými spižírnami a vyprahlými poli vy- volalo narození dvou holčiček spíš projevy soustrasti než oslavy. Vesničané vrtěli hlavami a doufali, že ta smůla není nakažlivá.Všichni litovali otce. Určitě si přál syna – nový silný pár rukou, který by pomohl sázet a sklízet. Každý rolník potřeboval nějakého šikovného kluka, aby spravoval ploty a chránil kozy a ovce před útoky vlků.S matkou to bylo ještě horší. Než porodit dvě holčičky, to už by bylo lepší nemít vůbec žádné děti. Někteří dokonce tvrdili, že to udělala naschvál. Něčeho takového se může dopustit leda naprosto neposlušná žena.

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading