Milý pane Nakladateli aneb kraď jako umělec

A když už to tak pěkně kniha hlásá, tak jí kradu název:-) Ale knihu si sežeňte a přečtěte, je vážně super. Teda knihu..spíše knížečku.

Ale k tématu. Bylo, nebylo a určitě ještě stále je, na těch internetech spousta krásného čtení v podobě recenzí na knihy. Milujete recenze na knihy? Já rozhodně. Obzvláště ty naše a neobšlehnuté.

V posledních několika dnech se ale v našich knižních kuloárech musí řešit opisování. No, nebudu tomu říkat opisování, ale CTRLování. Ctrl+Cizí, Ctrl+Vlastní. Žila byla jedna blogerka, která měla v krvi toto CTRLování. Hrozná nemoc, prý se dá léčit, ale pacient musí chtít. Léčba je dobrovolná. Tato blogerka- se objevila z čistého nebe jako blesk někdy koncem loňského roku. (Ano, o pár facek a týdnů dříve než hranaté recenze.)  Je čtená, má návštěvnost, má spoustu recenzí, spoustu chvály ze svého okruhu obdivovatelů – mladých čtenářů. My o něco starší jsme se podivovali nad její rychlostí čtení a psaní. Od začátku tohoto roku má kolem 70-ti recenzí, 30-ti unboxingů a je schopná přečíst 500 stránkovou knihu za dvě hodinky a ještě k tomu napsat povídání. No prostě „jáchciuměttakytakrychlečístkurva“. Ale třeba aspiruje na rekordmanku, co přečetla Pottera za cca. 45 minut a chce to dát za půl hodiny. I takoví lidi jsou.  No, každopádně jsme jí někteří i fandili a obdivovali zájem tak mladičké holčiny, jako je ona a sledovali její vývoj. A začala se zlepšovat. Z tří řádkových, nic neříkajících blábolů bylo najednou i řádků dvacet a dávalo to trochu smysl. Naneštěstí se někteří v jejích recenzích našli. A to doslova. A do CTRLova. Prostě začala obšlehávat texty jiných knižních blogerů. To se to potom píše a zlepšuje, když se krade jako neumělec. A dotyčná dělá mrtvého brouka, všechny si blokuje, s nikým nekomunikuje a snaží se dělat jakože nic? To už je potom vrchol. Hlavně že má knihy zdarma od nakladatelů, které ve výsledku ani nejspíš nečte (to fakt jako nedá). A co to ji to stálo? Pověst a následné vyhození ze skupiny, kde nás to čtení všechny baví a naplňuje. A věřím, že za chvilku poletí i z ostatních skupin. Protože jsme propojení všude a CTRLování netolerujeme. A bohužel  nebude jediný případ. Na některé se již v minulosti přišlo a na ostatní CTRLovače taky jednou dojde. A proč vytahuji tento příběh i na našem webu, když se nás na první pohled netýká? Týká. A víte proč? Protože takový kopírovači dělají nám všem ostudu a špatné jméno. Jak pak můžeme vypadat před nakladateli? Už teď s nimi navázat spolupráci je poměrně těžká záležitost. Takže drazí CTRLovači – jdu po vás jak slepice po flusu. Někde nějakého potkám, tak ho nakopu tak, že se vrátí s botama od sněhu a v ruce bude mít banán. Je to doufám dost jasné.

taxes-1032645_640
zdroj pixabay

 

A teď milý pane Nakladateli,

v úvodu našeho dopisu Vám musím vřele poděkovat za všechny recenzní výtisky, které jsme doposud obdrželi, přečetli, zrecenzovali či nám ještě leží na nočních stolcích rozečtené. Jsme za ně rádi a své odměny, za náš veřejný názor na vaší práci, si jako správní čtenáři ceníme. I když naše slova občas nemusí jásat pětihvězdičkovým nadšením -jako to je třeba v Knižním nebi – věřím, že si našich upřímných slov vážíte a jste za ně rádi. Negativní kritika je přeci taky reklama. Vaše příští kniha se nám třeba bude líbit o něco více. Nejsme přeci jen recenzenti, ale i kritici. Do našich vět a slov dáváme každý kousek sebe a píšeme pro radost, pro požitek, pro vás a pro naše čtenáře. Určitě ne pro plné poličky knih zdarma a vysokou sledovanost ze dne na den. Děláme to pomalu, děláme to poctivě. Neumíme číst po kapitolách, neumíme ani číst po stránkách. Nebudeme chrlit jednu recenzi za druhou a to minimálně dvě denně. Čtenáři a vaši potencionální zákazníci si k nám cestu jednou najdou. A bude jich více a více. Ale nechte nás to dělat pomalu a poctivě.

A proč toto píši? Protože se obávám, že třeba Vám je jedno, jaké recenze jsou, pokud jsou pětihvězdičkové. Že vám nezáleží na původních textech pisatele. Důležitá je kvantita recenzí, sledovanosti a hvězdiček. Kvalita a poctivost přece není prodejní artikl. A je, abyste věděl. Pro nás zde je důležité vědět, že Vám záleží na kvalitě a poctivosti. (A obojí se dá zlepšovat na všech frontách). Vám nevadí, že jsou tací, kteří vaše recenzní výtisky ani nečtou? Vám nevadí, že nemají vlastní názor na vaší práci a kopírují u VAŠICH dalších recenzentů? Mě by to na vašem místo vadilo. A to hodně. Stejně by mi vadilo, kdyby Vám to nevadilo. Já vím, že jsme jen nástroj k propagaci vaší práce, a děláme to rádi, ale nechte nás to prosím dělat poctivě a nestavte nám do cesty tu hrstku líných CTRLovačů, kteří dělají ostudu nejen nám, ale i vám. 

Týna

taxes-1234784_640
Zdroj pixabay

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading