Kamzík je blbá ryba aneb jak jsem pekla štrůdl – Můj milý deníčku (12.4.2016)

„Tatí, tatí…co je to kamzík?“

„To je nějaká blbá ryba.“

„Ale tatí, tady píšou, že skáče po horách.“

„Ti říkám, že je to blbá ryba.“

Naše roční mládě (dcera, dítě, potomek, holčička..pozn.red.) zjistila, že když trochu zvedne jednu nohu, kterou položí na nějaký předmět (křeslo, štokrle, gauč, panenka, medvěd..) a rukama se přitáhne, tak se dostane na vyšší úroveň, než jsou psí oči našeho Godrika. Začala jsem naší Čudle říkat Kamzík. (Čudla byla od té doby, co plavala v břiše kraula a nacvičovala na spartakiádu. Do dneška. Dnes je Kamzík.)

Dnes jsem se rozhodla, po přečtení jednoho článku o nepečení a nevaření, že upeču a uvařím.  Ano, mohou za to Random losers a jejich článek: Proč nevařit. (Jen pro vaší informovanost – zašpinila jsem jeden tentononc, co namlel sám maso, jeden kastrol na brambory, jednu misku, jeden váleček, štětku na vajíčka, struhadlo a jeden nůž.) Dneska k večeři bude karboš a brkaše. A k snídani bude štrůdl. Zde je prosím recept na tyto pochoutky.

Ingredience štrůdl:

Listové těsto rozmražené

Trocha jablek

Vejce

Cukr, skořice, hrozné hrozinky

Piškot

Bordel mouka

Kamzík

Ingredience karboš a brkaše.

Mrtvé prasátko na mletí (asi půl kila)

Vejce

Brambory

Smetana

Máslo

Piškot

Kamzík

Strouhanka

sůl, pepř, česnek, zbytek vajíčka ze štrůdlu, ramdom koření co je doma

 

Postup Štrůdl:

Vytáhnete si ráno mražené listové těsto z mrazáku a necháte do večera. Večer si vytáhnete nudlválec, hrozné hrozinky, jablíčka, cukr, skořici a piškoty. Jablka oloupete, odložíte loupátko, utřete si ruce do kalhot a jdete Kamzíka sundat ze skříňky u gauče. Vrátíte se do kuchyně i s Kamzíkem a obětujete pár plátků jablíček. Mezitím, co Kamzík vyrábí novou dlažbu z plátků jablek, kuchyň, sebe, psa a Kamzíka poprášíte jakoukoli moukou, co máte po ruce. To aby se nelepilo těsto na linku při válení a ukradené těsto Kamzíkem se dobře sundavalo ze zdi, dveří, podlahy, Kamzíka, psa…Poté si rozválíte těsto na tři obdélníky. Odložíte nudl válec, otřete ruce od mouky do kalhot, přeskočíte novou jablečnou podlahu v chodbě a sundáte Kamzíka ze skříňky u gauče. Vrátíte se zpět do kuchyně i s Kamzíkem. Zbytek přichystaných jablek rozprostřete na těsta, zasypete cukrem a ve volné chvíli jdete sundat Kamzíka ze skříňky u gauče.  Poté se vrátíte i s Kamzíkem do kuchyně a pokusíte se ho uplatit hroznýma hrozinkama. Během toho, co se pes dává na úprk před Kamzíkem, který se mu snaží narvat hrozné hrozinky do nosu, zasypete jablka s cukrem a hroznýma hrozinkama skořicí. Odložíte kořenku a jdete sundat Kamzíka ze psa. Pes není kůň a Kamzíci nejezdí na psech. Přehnete okraje u jednotlivých obdélníků těst přes sebe a opatrně otočíte zhůru nohama na plech. (Děláme štrůdl, takže těsto jen překládáme. Až budeme dělat roládu, tak ho zatočíme.) Vytáhnete hroznou hrozinku ze psího ucha, zamračíte se na Kamzíka a rozšleháte si vajíčko na potření nohavic. (Těch s jablky). Až máte potřené štrůdly, odložte mašlovačku a jděte sundat díte ze skříňky u gauče.  Po návratu do kuchyně vezměte piškoty, dejte je do ručiček Kamzíka a příštích pět minut máte volno od psa i Kamzíka. Zavřete ale dveře do obýváku. Poté dejte štrůdly do trouby.

Postup večeře:

Vezměte si mlýnek na maso, přidělejte ho na linku a nakrájejte si mrtvé prasátko na menší kousky. Jděte do chodbičky a sundejte Kamzíka ze stoličky. Začněte drtit maso. Vezměte si řvoucího Kamzíka na ruku a ukažte mu, jak končí zvířátka v potravinovém řetězci. Nezapoměňte mu zdůraznit, že Kamzík je zvířátko. Jelikož je Kamzík rok a kousek starý, tak vás nebude poslouchat, za to si náramně užije, až vám do mletí přihodí v ručce schovávanou jablečnou podlahu. Inu, aspoň ty karboše nebudou suché.

Když máte namleto, mleté mrtvé prasátko v míse smíchejte se zbytkem vajíčka z potírání štrůdlů (a nyní ho zkontrolujte, zda se ještě peče a nepřipaluje) a přidejte ještě jedno vejce navíc. Zahoďte skořápku do dřezu a utíkejte vytáhnout Kamzíka ze záchodové mísy a pořádně zavřete dveře, až budete společně odcházet z koupelny. V míse máte mrtvé mleté prasátko a vajíčko. Přidejte hrstku strouhanky, sůl, pepř, nějaké koření (co vám bude zrovna vonět) a přistrouhněte do masa muškátový oříšek. Báječně bude doplňovat jablkovou dlažbu. Promíchejte směs rukama a jděte si zašpinit pultový mrazák při sundavání Kamzíka, který na něj vlezl s pomocí štokrlete. Běžte se umýt a dejte na pulťák štokrle hned vedle stoličky. Vezměte pár piškotů a umlčte Kamzíka. Nyní máte chvilku času na oloupání brambor na kaši, protože Kamzík krmí piškoty psa. Aby bylo času ještě více, opatrně před Kamzíka a psa položte celý pytel piškotů a vytáhněte si z lednice smetanu a máslo. Uvařte brambory, pak je sceďte a jděte sundat dítě ze skříňky u gauče. Dveře byly sice zavřené, ale pes je umí otevřít a s Kamzíkem mají asi nějakou dohodu. Opět umlčte Kamzíka piškotem. Uplácejte brkaši z brambor, smetany a másla.

Ráno přestěhujte skříňku od gauče.

Přejeme vám dobrou chuť.

 

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading