Moje uši umí číst: Knihy Džunglí

20663765_10211976064174965_6876337604639426873_nTéhle knihy jsem se poměrně bála. Nečetla jsem její knižní předlohu, viděla jsem spousty filmových a pohádkových zpracování. Nějak jsem tomu příběhu nikdy moc na chuť nepřišla. Možná Disneyovka ještě docela šla. Co si matně pamatuji. Ale řekla jsem si, že je na čase tomu dát šanci a když se mi to nechce číst (ano, směle do mě, jsem barbar:-)) tak proč nevyužít toho, že mi to někdo přečte.

Když jsem si knihu vybírala na Světě knihy přímo na stánku Onehotbook, praštila mě do očí právě ilustrace na obalu audioknihy. Říkám si, že ten styl znám a že přebal určitě dělal ten stejný, co stvořil úchvatnou podívanou na audioknížce Bylo nás pět. Šárka z Onehotbook mi to potvrdila a bylo jasno. Miluji styl Tomski a Polanski. Krásná práce a začínám uvažovat o tom, že až zaplavím těmi čtecími polštáři a obaly celý svět, tak si od nich nechám něco pro hranaté vytvořit. Něco přímo pro mě. Jen musíte více číst na polštářích, pak si je budu moct najmout. 😉

 

18519786_688798524637827_2644337451386663170_n

 

Vraťme se ale k samotnému příběhu. Jitka Škápíková udělala úžasnou věc. Upravila vyprávění příběhu tak, aby byl srozumitelný pro dnešní mladé čtenáře. Mnozí by mohli namítnout, že to se prostě nedělá a kniha ztratí na nějaké duševní hodnotě, původní kráse či budou mít nějaké podobné vznešené prupovídky zapšklích otíračů prachu v zapadlých regálech zapomenutých regálů. Mám doma tu „starou“ verzi knihy. Upřímně, to je pro dnešní čtenáře skoro nečitelné. A jsem ráda, že to bylo poupraveno. Paní Škápíková se zasloužila o to, že se to dalo poslouchat (příběhově) a předělala to fakt skvěle:-)

 

20638632_10211976063614951_6072186037119312451_n

 

A musím tedy podotknout, že jsem nečekala, že ta knižní předloha je taková dost drsná. Ta se s tím vážně nemaže. To je samá smrt, násilí, výhrůžky zabitím, zabití, vraždy, podlosti..docela drsný příběh mi opravdu vyrazil dech svou přímočarostí, surovostí.

No a co mám jako dodat k excelentnímu výkonu Jana Zadražila, který namluvil Mauglího? Nebo k ostatním, kteří se chopili zbylých povídek? Mám na mysli Igora Bareše, Davida Novotného, Jana Vlasáka, Marka Holého, Marka Lamboru a Jaromíra Nosku. Pánové, vy jste si užili každé písmenko a každou větu příběhu. Vytvořili jste společně uším hmatatelné charaktery všech postav. Nahnali jste mi strach, úzkost, dali naději, pak mi ji zase sebrali. V mé pracovně se vytvořila taková atmosféra, že jsem šila prostě to, co jsem slyšela. Tohle byla parádní jízda na vlně emocí. Díky za ní. 🙂

 

A onehotbook opět děkuji za precizní práci a výlisek 🙂

Ukázka:

Anotace:

Dobrodružství ztraceného chlapce, jehož pronásleduje krutý chromý tygr Šer Chán, ale zachrání ho vlci. Získává jméno Mauglí a aby mohl být přijat do vlčí smečky, musí se za něj zaručit ještě další dvě zvířata: starý medvěd Balú, který vyučuje mláďata zákonům divočiny, a černý pardál BaghÍra. Vyprávění sestává z povídek, přičemž Mauglí (Jan Zadražil) je hlavním hrdinou více než poloviny z nich, další dotvářejí obraz džungle i jejích obyvatel a ukazují osudy jednotlivých zvířat v podání herců jako David Novotný, Marek Lambora, Igor Bareš, Jan Vlasák, Marek Holý a Jaromír Nosek. Příběhy napsané v 19. století pro současné děti citlivě převyprávěla Jitka Škápíková.

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading