Moje uši umí číst: Bylo nás pět

Od dneška mluvím pravopisně.

Kdo by v dnešní době neznal Bylo nás pět od Poláčka.

Audioknížku jsem poslouchala zrovna v době, kdy na ČT běžel po milionté osmé seriál. Papírovou knihu doma taky mám, ale ještě jsem jí nečetla, tak jsem byla překvapena v čem všem se předloha od seriálu liší. Není to nic důležitého, jen takové maličkosti v příhodách. Ale nemění to nic na tom, že seriál mám moc ráda a teď už i knižní předlohu. Hlavně za to může Honza Zadražil. On i v TV na mě působí jako sympoš. A tady je teda maxi sympoš. Bylo slyšet, jak moc si tu knihu užívá. Čtení ho ušislyšně bavilo a celou dobu doslova žil ve světě pěti malých darebáků, pošťuchoval Rampepurdu Rampepurďáckou a vrátil se do svých dětských let. Knihu jsem poslouchala výjimečně u vaření a né u šití. Musím se přiznat, že se do dneška divím, že bylo jídlo poživatelné a mohla jsem vynechat bylo_nas_pet_audio_onehotbookzávěrečnou větu na konci každého mého receptu „..a za stálého míchání lejeme do záchodu..“. Byla jsem u čtení ušima soustředěna na velmi příjemný hlas Zadražila a přiblble se usmívala nad příběhem. Opravdu dokázal vtáhnout do děje a to i přesto, že příběh znám a nečekala jsem nic nového. Ale dostala jsem nového až až. On dokázal intonovat hlasem přesně tak, jak se mělo. Měnil hlasy, hrál si s každým přečteným písmenkem. Vložil do čtení tolik citu a emocí, že vás to prostě dostane, ať chcete nebo ne. Slyšela jsem v postavách všechno – jejich veselost, smutek, strach, lumpárenství..Dovolím si tvrdit, že Jan Zadražil je PAN Vypravěč. Díky. Vůbec se nedivím, že kniha dostala ocenění posluchačů jako audiokniha roku 2016.

Co mě fakt ale hrozně moc bavilo byl hudební doprovod. Jak já si věčně nepamatuji mezislokové hudební vsuvky, tak tentokrát opravdu nejde zapomenout na housličky. Krásně nahlas, falešně, rozvrzaně..opravdu tleskám za nápad a doufám, že na ně opravdu hrál Jan Zadražil:-) Indické blouznění zase doprovázela tématická indická hudba. Jo, tentokrát jsem si hudební podklad a doprovod opravdu užila a dokonce zapamatovala, což je u mě co říci.

 

20708255_10211976173497698_1476006353852314187_n

Co ještě musím pochválit je grafické zpracování audioknihy. Tomski a Polanski – tleskám. Dovolím si tvrdit, že vydavatelství onehotbook našlo ty pravé grafiky. S obalem CD si opravdu krásně poradili. Je to milé, nevtíravé, retro a vlastně to celý příběh krásně doplňuje a sedí k němu jako poklice na hrnec.

Já děkuji onehotbook za možnost návratu do dětských let s tak super doprovodem jako je hlas PANA Vypravěče Zadražila.

Já jsem ještě neslyšela verzi s panem Filipovským a nemohu soudit, která je z nich lepší. Každá má jistě něco do sebe. Ale doporučuji všem zarytým, kteří odmítají novou verzi se Zadražilem alespoň zkusit, aby tak učinili a pak si udělali názor. Tuším, že budete překvapeni. Stejně i já si poslechnu pana Filipovského.

 

20768112_10211976173977710_8968549636181076402_n

 

Anotace:

My hoši, co spolu chodíme, prožíváme všelijaká dobrodružství… 
Oblíbené příhody Petra Bajzy i jeho kamarádů Čeňka Jirsáka, Tondy Bejvala, Edy Kemlinka a Pepka Zilvara ve zbrusu nové, vpravdě rošťácké audioknize! Syn majitele koloniálu se smíšeným zbožím na prvorepublikovém maloměstě vypráví o tom, co zažívá se svými čtyřmi kamarády. Mezitím dělá naschvály služce Kristýně (zvané Rampepurda, neboť pochází se vsi Rampuše), dobírá si boubelatého Otakárka Soumara z bohaté, obchodnické rodiny, tropí si legraci ze staromilce pana Fajsta a pokukuje po cukrářovic dceři Evě, za což se mu ostatní kluci smějí. Významnou událostí v Petrově životě je příjezd cirkusu, neboť se musí začít chovat slušně, aby se směl podívat na představení. Pak ale onemocní spálou a během horečnatého blouznění se mu zdá o velkolepé výpravě do Indie.

Ukázka:

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading