Čtu ušima: Vím, že máš duši

Top Gear. Jop. Kdo ho zná, tak ví. A kdo ho zná, tak ho prostě musí pomalu až uctívat. Jak pořad, tak samozřejmě Clarksona. Jeho přímočarý humor, který si nebere servítky ani s vlastní královnou ani s autem, které on považuje za nejlepší. Suchý, tvrdý a drzý humor. Jsem sice ženská, autům rozumím asi tolik, že vím, že mají většinou čtyři kola, nějaké pedály, volant a při troše snahy umí couvat, ale díky Top Gearu vím, že auta mohou mít jinou barvu než je červená a mnohé z nich umí i zatáčet a pod kapotou mají nějaké koně a ty rozhodně oves a seno nežerou.

S mužem na moto pořad koukáme poměrně často a některé díly známe už slovo od slova. Sbírka Jeremyho knih u nás doma samozřejmě nesmí chybět. Takže když jsem byla na letošním Světě knih a dostala možnost si nějakou tu audioknihu vybrat k recenzi, tak zrovna u téhle jsem váhat fakt nemusela. Muž totiž odmítá se mnou poslocuhat doma audioknížky při sobotě večer, ale v autě si je poslechne poměrně rád a tak jsem si už představovala, jak nás Jeremy bude pěkně doprovázet na výletech. A taky doprovázel.

Co rozhodně musím u audioknížky ocenit je výběr předčítače.:-) Kdo jiný by měl vylézat z reproduktorů našeho auta než ten, kdo Jeremyho dabuje v pořadu!!?? Takže převelice děkuji pane Horák, že ještě Clarksona nemáte plné zuby jako BBC.:-) Kdyby to četl někdo jiný, tak bych po CDčku ani nesáhla a nechala si ho s ledovým klidem ujít. Co mě ale překvapilo, že pana Horáka nedali na přebal CD, jak je tomu u většiny audioknih z OneHotBook a nesnažili se ho vystajlovat do Jeremyho. Pravda ale je,  že ten jeho ksicht prostě napodobit nejde a já osobně bych se na místě pana Horáka dost bránila vypadat jako Clarkson.:-)

Ze začátku poslechu jsem bojovala především s tím, že jsem pořád očekávala, že mluvené slovo bude mít stejnou kadenci jako v pořadu Top Gear a pořád mou pozornost odpoutávalo to, že jsem měla pocit, jakoby text někdo prostě četl z papíru. Samozřejmě, že to pan Zbyšek Horák četl z papíru, vždyť je to audiokniha. To dá rozum, ne? Ale..nejsem na to prostě zvyklá. I nadabovaný Clarkson mele pantem pomalu bez nadechnutí a tady jsem slyšela konce vět, odstavce..Díky bohu jsem to po první kapitole přestala vnímat a nebo audiokniha nabrala spád „mletí pantem“ a už to byla zase klasický Jeremy nepředčítač.

Líbilo se mi i hudební aranžmá. Pěkně vybrané melodie, které opět tématicky seděly k jednotlivým strojům a jejich příběhům. Tomu není absolutně co vytknout. Strojům to dodávalo ještě o něco více na duši než jen pouhý text. Člověk měl takový pěkný pocit, že to s tou duší není jen tak plácnutí do větru.

V autě bylo všechno pěkně slyšet, žádné prskání, přeskakování nebo šumění. V kvalitě nahrávek OneHotBook fakt není absolutně co vyčíst. Ani kdybych se fakt hodně snažila a hledala, tak stejně nic nenajdu.

A co samotný „příběh“? Nebo spíše příběhy strojů? Já tomu fakt nerozumím, ale nutně doma potřebuju létající člun a za barákem Concorde. A jestli si někdy budu pořizovat loď, bude dřevěná. Laminát nemá prostě duši. Vy, co mě nechápete, tak si koukejte Jeremyho poslechnout a nebo přečíst. Pak pochopíte. Stroje prostě duši mají.

Já teď musím hlavně moc poděkovat OneHotBook, že mi  CD poskytli, protože jsem si to fakt užila. A tímto na vás apeluji: Chci ušima přečíst všechny knihy Clarksona!! Díky předem za to, že je vydáte a opět je bude číst pan Horák!:-)

Ukázku knihy si můžete poslechnout přímo na stránkách OneHotBook a TADY je odkaz na všechny možné jejich ukázky ze všem možných knih. Přeji příjemné vybírání:-)

A přímo tuto knihu si můžete koupit třeba přímo u OneHotBook a nebo u Audiolibrix – mimochodem, ta jejich aplikace na poslouchání je poměrně šikovná. Jak v PC tak v mobilu či tabletu:-)

 

 

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading