Slon

Pojďte se mnou a vpusťte do svého života malého růžového slona.

Kdo by neměl rád slony. Obzvláště v kapesní verzi a v noci ještě nahradí lampičku. Protože svítí. A já bych jednoho takového chtěla. Nebo vlastně nechtěla. Já vlastně nevím. Je kouzelný, to ano..ale co vlastně představuje?

_files_catalog_catalog_30412552.jpg_10000_220 (1)Suter Martin je pro mne docela novinkou. Nikdy jsem od něj nic nečetla, ani jsem netušila, že někdo jako on existuje. A jsem nyní ráda, že jsem ho objevila. Helenka Herynková z nakladatelství Metafora mi ho představila. A s ním i jeho novinku Slon. Všichni vědí, hlavně Helenka, že vyhledávám knihy, které jsou tak trochu jiné. A tato kniha je jiná. Alespoň pro mě. Není tam žádné klišé, žádný patos, žádné předvídatelné zauzlení či rozuzlení. Vypráví o něčem jiném a tak trochu jinak. Autor je pro mne velmi čtivý. Nedělá žádné zbytečné okliky, zbytečné smyčky, neokecává a je dost přímočarý až surový. Je rychlý. Jeho příběh je rychlý, jeho styl psaní je rychlý a celá kniha je „fu“ „fu“ rychlá. Ani vlastně nevím, do které kategorie knihu zařadit. Asi je to thriller, jak se všude uvádí, ale nejsem si tím úplně jistá. Podle mě je to směsice všech žánrů dohromady. Tak jí mám opravdu ve své žánrové kolonce „jiná“.

Na začátku knihy jsem netušila, co je vlastně růžový slon, který ve tmě svítí zač. Prostě se tam najednou objevil a za chvilku nebyl. A s ním se objevila i má budoucí oblíbená postava bezdomovce. To je vám tak sympatický houmlesák. Určitě jsou tam další skvělé postavy, ať už jsou jejich charaktery dobré či špatné, ale on vede. Suter vykresluje všechny své postavy velmi věrohodně. A stejně jak se mi zamlouvá postava bezdomovce Schoch, tak se mi velmi nezamlouvá postava inženýra Rouxe. To je takový prevít!

Ocenila jsem i nastudované informace o slonech a lékařství. Je milé vědět, že si to autor nevycucával jen tak z prstu. Místy jsem měla pocit, že čtu odbornou knihu „Sloní porodnictví“ a věřila jsem, že kdybych náhodou někde potkala slonici, která zrovna přivádí na svět mládě, tak s touto knihou to zvládnu s prstem v nose. V tomto ohledu byl autor kolikrát dost podrobný. A ani genové inženýrství nezanedbal. Super. Mám ráda autory, kteří si pevně něco o daném tématu zjistí a neplácají první, co je napadne.

V knize je propojeno tolik rozmanitých světů. Svět bez budoucnosti na ulici, bohatí, inženýři, cirkusáci, vědecký svět i svět divočiny. Nikdy by mě nenapadlo, že tak rozdílné věci mohou dohromady být tak neskutečně propojené a jedno na druhém být ve skutečnosti tolik závislé. Co je pro jednoho prachsprostý byznys, je pro druhého život, pro třetího víra a pro čtvrtého neuvěřitelná pohádka. Pro všechny je to osobně nejvíc důležité. Malý růžový slon. I pro mne je důležitý. Díky němu jsem mohla nahlédnout pod pokličku dění, které mě vlastně ani nezajímalo a teď mě zajímá. Neumím lépe vysvětlit, jak na mě kniha působí. A na vás nemusí působit jako na mě. Má v sobě spoustu věcí a nevyřčeného mezi řádky. Spousta věcí je tam vepsána, i když neviditelnými písmeny. Záleží jen na čtenáři, zda to chce číst a nebo nechce. Nebo prostě jen nemůže.

S čím jsem občas měla problém, byly časové linie. Skákaly pro mě jedna přes druhou a občas jsem nevěděla, která kapitola je ke které dějové linii. Pravda ale je, že s tím mám problém skoro u každé knihy, kde to takhle dějově a časově hopská.

A já děkuji Helence, že mi poskytla ebook ještě před vydáním a vám knihu vřele doporučuji.

 

Anotace:

„Metafora“

Napínavý thriller o světě, ve kterém žijeme, o lidech na okraji společnosti i těch, co spekulují s velkými penězi

Malý růžový slon, který ve tmě svítí. Pro někoho zázračná okouzlující bytost, pro jiného, kdo zná genetickou formuli, i potenciální zdroj bohatství. Jednoho dne se objeví v jeskyni, kde přespává bezdomovec Schoch.

Odkud tento zvláštní tvor pochází a jak vznikl? To ví jen několik málo lidí. Každý má s miniaturním slonem jiné úmysly a sleduje vlastní cíl. Například Kaung, barmský zaříkávač slonů, jenž provázel jeho zrození, věří, že musí být chráněný. Chráněný ano, ale patentem, myslí si naproti tomu genový inženýr Roux.

 

Děj románu rychlým tempem přechází z genové výzkumné laboratoře a malého cirkusu, kde se slon narodil, do prostředí městských bezdomovců, přes úkryt ve vile nad Curychem až do Myanmaru v jihovýchodní Asii, kde jsou sloni posvátní.

 

„Martin Suter oslovuje svými romány široké publikum. Píše vzrušující, skvěle vystavěné a bezmála filmové příběhy. Získává si čtenáře rafinovanými a mazanými zápletkami.“

– Wolfgang Höbel / Der Spiegel, Hamburg

Autor: Suter Martin
Rok vydání: říjen 2017
ISBN: 978-80-7359-539-5
Překladatel: Miloslava Hnízdilová
Počet stran: 224

 

 

 

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading