Moje uši umí číst: Volání netvora

Coonooree…

Povím vám tři příběhy…

První: U tohoto jsem nemohla pracovat. A víte proč? Potřebovala jsem se soustředit na každý nádech vypravěče, na každou odmlku, na všechna slova, na každé ukončení věty. Ne proto, že by byl příběh nesrozumitelný, ne proto, že bych se musela nutit poslouchat. Ale proto, že jsem potřebovala zachytit vše, co mi příběh přinášel. Jen jsem prostě seděla u zapnutého šicího stroje, nohy jsem měla drze hozené na stole, koukala z okna a poslouchala.

Druhý: Slyšela jsem příběh velmi, velmi emotivní, ještě více smutný. Příběh, který mě nutí zamýšlet nad životem. V mysli mám vyprávění, které tam zůstane více zažrané než Malý princ. Nechci ty dvě knihy srovnávat. Každá má cílenou jinou skupinu čtenářů. Jen mi tato kniha dala více myšlenek, více vědoucnosti, než právě Malý princ. Tento příběh, všechny podtexty ..toto byla opravdu potrava pro mou duši. A má duše na konci knihy plakala…i když věděla. Je až neuvěřitelné, kolik toho kniha čtenáři nabídne v tak krátkém čase. Jsem velmi ráda, že Patrick Ness tento námět Siobhan Dowdové zpracoval. Udělal to bravurně. Mám jeho knihy opravdu moc ráda.

20799164_10211976458104813_8683030030867147852_n

Třetí: Jan Vondráček, který mi knihu četl byl skvělý. Navodil tu správnou atmosféru a to jak říkal Coonooree..bylo vážně děsivé. Obzvláště, když jsem ležela s naší malou v posteli, malá spala a já měla na uších sluchátka a všude kolem mě byla tma. To byl začátek mé cesty s netvorem Vondráčkem. Pak už jen za světla v pracovně..raději.

Netvor Vondráček byl naprosto dokonalý. Opravdu místy dokázal nahnat hrůzu svým chraplavým a hlubokým hlasem s nádechem temnoty. I Conora namluvil výborně. Intonace hlasu seděla jak vosa na bonbóně v každém slově. Vše bylo krásně srozumitelné, jasné a prostě úžasné. Emoce z přednesu mi prýštily z repráků přehrávaše o sto šest. Místy jsem se tedy musela na obale přesvědčit, že to nečte Zadražil:-) Ty dva pohromadě na jedné audioknize by byla pro mě asi smrt, protože bych je těžko rozeznávala.

Doprovodné zvuky – no, tak to jsem si občas málem cvrnkla..ale jenom málem. Jen podtrhovaly a doplňovaly celkovou atmosféru. Za mě dvacet osm a půl hvězdiček z deseti. Onehotbook opět děkuji za výlisek a za úžasný zážitek.

Ukázka:

 

Anotace:

Příběhy jsou jako divá zvěř. Když je vypustíš na svobodu, mohou napáchat spoustu škody.

Přesně sedm minut po půlnoci navštíví třináctiletého Conora netvor. Chlapce však neděsí, protože nic nemůže být horší, než noční můry, které ho v poslední době pronásledují. Než realita, ve které žije. Než fakt, že jeho máma je vážně nemocná, táta kdesi za mořem s novou rodinou a na něj zbyla jenom upjatá babička, s níž si nerozumí. Když se teď rozhádal se svou nejlepší kamarádkou, nezbyl nikdo, komu by mohl říct, že se mu ve škole spolužáci buď vyhýbají pohledem, nebo ho šikanují. Proč by se měl bát tajuplného přízraku z dávných časů, ukrývajícího se v podobě starého stromu za domem, který tvrdí, že ho sám zavolal? Přichází proto, aby Conorovi vyprávěl tři příběhy. Na oplátku ale něco chce. Tu nejnebezpečnější věc ze všech. Chce slyšet pravdu. 

20664434_10211976457864807_3939413992456707529_n

..a čtvrtý si vytvořte sami…

Discover more from HRANATÉ šitíčko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading